1.-A_standard_IMG

Det råder delade meningar kring vad som egentligen gäller när det kommer till jämkning av investeringsmoms. Vi hjälper dig slå hål på myterna och reda ut begreppen.

1. Jämkning är bara aktuellt vid försäljning av fastighet

En vanlig missuppfattning som vi ofta stöter på är att man enbart behöver bry sig om att jämka eller hålla ordning på sina investeringar vid en försäljning. Det är visserligen sant att man vid en överlåtelse av en fastighet är skyldig att bifoga en detaljerad jämkningshandling för att jämkningsskyldigheten ska övergå till köparen, men det många inte vet är att det är reglerat i lag att jämkning ska ske, och deklareras, varje räkenskapsår vid ändrad användning av en investeringsvara (8 a kap. 7 § första stycket ML). En ändrad användning i en fastighet kan tex. vara att en momspliktig hyresgäst flyttar ut och en momsfri hyresgäst flyttar in.

2. Vi har bara en liten andel kommersiella fastigheter, så vi behöver inte jämka

Det är sant att det finns gränser för jämkningsskyldigheten och en del fastighetsbolag ligger konstant på samma fördelning av momsade och omomsade lokaler även om det är ovanligt. Men det räcker med ett par, till synes obetydliga, förändringar som består över tid för att man ska passera den nedre gränsen för jämkningsskyldigheten. Därför är det i allra högsta grad viktigt att hålla reda på dessa förändringar, med tanke på korrigeringstiden på 10 år och omprövningstiden på 6 år ska detta register täcka de senaste 17 åren.

3. Det är tidsödande och svårt att administrera jämkningen

Här är svaret både ja och nej. Det är naturligtvis komplicerat att hålla reda på alla händelser de senaste 17 åren om man lutar sig mot olika exceldokument, och det tar ofta mycket tid samtidigt som risken för fel är överhängande. Sköter man inte heller jämkningen löpande blir det också väldigt svårt och komplicerat att vid exempelvis en försäljning börja leta efter tidigare investeringar och i efterhand fördela detta på olika lokaler och investeringstyp. Men den goda nyheten är att det inte behöver vara så. Idag finns det en digital lösning som inte bara hanterar faktiska investeringar, byten av hyresgäster och jämkningsunderlag utan också hjälper till att se vad en framtida investering eller ny hyresgäst har för momseffekt. Antingen finns det moms att återfå och vid moms att betala får fastighetsägaren nu en möjlighet att finansiera en ökad momskostnad genom att höja hyran för den aktuella hyresgästen. Win – win!

Om du vill veta mer om hur digitala lösningar kan hjälpa dig att ta kontroll över din investeringsmoms, kontakta oss så berättar vi mer.