Det är faktiskt möjligt att spara pengar genom att betala rätt skatt. Ändå går många fastighetsbolag miste om stora besparingar genom att förbise de möjligheter till skattemässig avdragsoptimering som kan uppstå vid fastighetsförvärv.
Inkomstskattelagen föreskriver att byggnadsinventarier ska identifieras och att anskaffningsutgiften ska dras av genom årliga värdeminskningsavdrag. Trots det ser vi ofta att fastighetsbolag vid förvärv inte skriver av anskaffningar som byggnadsinventarier, utan istället felaktigt aktiverar dessa som byggnad. Detta innebär att anskaffningarna skrivs av med en väsentligt längre avskrivningstakt i jämförelse med vad som skulle skett vid en korrekt klassificering.
Förklaringen till att så många går miste om denna skattebesparing är att det kan vara tids- och resurskrävande att göra en korrekt uppdelning, samt att det vid förvärv vanligtvis saknas direkta underlag att förlita sig på gällande fördelningen av anskaffningsvärdet. Trots detta finns det starka grunder för att ta vara på de möjligheter som lagen erbjuder.
Nedan har vi listat 5 skäl till att se över möjligheterna till avdragsoptimering vid fastighetsförvärv:
Att själv ta fram underlag för en korrekt klassificering tar ofta mycket tid och kräver stor detaljkunskap. Därför är det mest fördelaktigt att kartlägga era möjligheter så tidigt som möjligt innan bokslutet. Om helhetsbilden är på plats innan bokslutsarbetet drar igång finns det stora vinstmöjligheter på flera plan. Våren brukar därför vara en bra tidpunkt att se över detta, innan höstens arbete drar igång med projektavslut, skatteberäkningar, bokslutsarbete m.m.
För att summera finns stora möjligheter till kostnadsbesparingar genom skattemässig avdragsoptimering vid både historiska och nya förvärv av fastigheter. En stor anledning till att dessa möjligheter inte tas tillvara är dock som tidigare nämnts att det ofta är förknippat med stora svårigheter på grund av att det saknas resurser, kunskap och underlag för fördelning av anskaffningsvärden. För att uppnå ett förbättrat resultat kan det därför vara mest kostnadseffektivt att ta hjälp av specialister som säkerställer en korrekt och optimal avdragsbedömning.
Som pionjärer inom avdragsoptimering har vi sedan lång tid tillbaka etablerat ett specialistteam bestående av jurister, ekonomer och ingenjörer, som idag hjälper de flesta stora fastighetsbolagen med korrekt klassificering. Med hjälp av en omfattande kostnadsdatabas baserad på de tusentals projekt vi gjort genom åren kan vi effektivt ta fram detaljerade och pålitliga underlag för både historiska och nya fastighetsförvärv. Om ni är intresserade av att se vilken effekt detta skulle få för just er fastighetskoncern är ni välkomna att kontakta oss för ett förutsättningslöst möte.