En ny dom från Kammarrätten i Göteborg kan göra det lättare för företag att få FoU-avdrag.

Det har tidigare upplevts svårt att få avdrag för forskning och utveckling (FoU-avdrag) på arbetsgivaravgifter, då Skatteverket både gjort en strikt tolkning av reglerna samt ställt hårda krav på dokumentation av själva arbetet. Förvaltningsrätten i Göteborg har dock nyligen avkunnat en dom som framöver kan göra det lättare att erhålla avdragen.

Enligt 2 kap. 29-31 §§ i socialavgiftslagen (SAL) har arbetsgivare rätt att göra avdrag med en viss procent av underlaget av arbetsgivaravgifterna om en anställd arbetar med forskning och utveckling. Med forskning avses i socialavgiftslagen ett systematiskt och kvalificerat arbete med att i kommersiellt syfte ta fram ny kunskap (1 kap. 11 § SAL).

Nyligen biföll Förvaltningsrätten i Göteborg överklagandet från ett bolag som yrkat avdrag på arbetsgivaravgifter för forskning och utveckling (mål nr 4710–4711-23). Bolaget utvecklar avancerad elektronisk styrenhet för fordon samt utvecklar nya intelligenta transportsystem.

Skatteverket ansåg enligt sitt grundbeslut inte att bolaget genom tillfredsställande dokumentation kunnat visa att bolagets personal arbetat med forskning och utveckling och inte heller kunnat redovisa i vilken utsträckning som det varit fråga om faktiskt forsknings- och utvecklingsarbete.

Efter att vittnen med expertkunskap på området hörts slog förvaltningsrätten fast att det visserligen kan vara svårt att avgöra vad som anses vara vanlig produktutveckling respektive utveckling i enlighet med SAL:s mening. Däremot bedömde förvaltningsrätten att bolaget kunnat visa en tillräcklig dokumentation som bevis för att utvecklingsarbetet i fråga gjorts i enlighet med vad som definieras i SAL.

Förvaltningsrätten konstaterade att bolagets allmänna verksamhet till en betydande del består i kvalificerat utvecklingsarbete, och att detta också gäller för det projekt som de yrkade avdragen avser. Bolaget hade redovisat konkreta resultat inom ramen för projektet och beskrivit på vilket sätt detta inneburit ny kunskap. Därtill ansågs att bolaget kunnat redogöra för hur de inom projektet avgränsat FoU-arbetet samt dokumenterat processen och resultatet i loggar och andra dokument. I utredningen fanns också uppgifter om anställda som arbetat med det avdragsgrundande FoU-arbetet. Yrkandet om att arbetet avsett avdragsgrundande forsknings- och utvecklingsarbete vann därmed förvaltningsrättens stöd.

Vår kommentar

Domen visar att det sannolikt är väsentligt fler som har rätt till FoU-avdrag än de som verkligen ansöker om det, men att det krävs tydlig dokumentation som stöd för hur processen och utvecklingsarbetet har gått till för att medges denna rätt. Vår uppfattning är ändå att avgörandet kan vara ett steg på vägen till att göra det lättare för bolag som arbetar med FoU-frågor att kunna göra avdrag för forskning och utveckling. Det bör dock påpekas att domen kan komma att överklagas.

Om ni har frågor eller funderingar gällande FoU-avdrag, hör gärna av er till oss.