VMB

Dagens momsregelverk kan ställa till det för företag som vill skänka vissa typer av varor i syfte att de inte ska kasseras, såsom exempelvis mat, kläder och liknande. Reglerna är särskilt krångliga för företag som handlar med begagnade varor. Nu har regeringen initierat en utredning med uppdrag att se över dessa regler och undersöka om det går att förenkla regelverket.

Syftet med utredningen är att undersöka om regelverket kan förenklas och bli mer förutsebart för att bland annat minska den administrativa bördan för berörda företag. Det kan i sin tur bidra till att produkter används på ett mer effektivt och hållbart sätt. Regeringen har uttalat att försäljningen av begagnade varor är en viktig del i att ställa om till ett hållbart samhälle och att dagens momsregler innebär onödigt administrativt krångel. Utredningenses därmed som ett led i att ställa om till en cirkulär ekonomi som tar till vara på våra resurser på ett bättre sätt.

Enligt pressmeddelandet från finansdepartementet ska utredaren bland annat:

  • Ta ställning till om bestämmelserna om förenklad vinstmarginalbeskattning kan utformas på ett sätt som förenklar för företagen och därmed underlättar försäljningen av begagnade varor lämpade för återanvändning.
  • Överväga om regelverket om uttagsbeskattning kan utformas så att momskonsekvenserna vid gåvor av varor till hjälporganisationer och liknande blir mer förutsebara.
  • Redovisa resultatet av utredningen den 31 mars 2025.

Att skänka varor kan enligt aktuellt regelverk utlösa uttagsbeskattning. Uttagsbeskattning ska ske när ett bolag använder varor för eget bruk, för överlåtelse utan ersättning eller för användning för andra ändamål än den egna rörelsen. Om exempelvis en matvarubutik vill skänka mat som den inte kan sälja för att bäst före-datum närmar sig eller för att förpackningen är trasig kan detta innebära att de behöver betala moms till Skatteverket beräknat på ett marknadsvärde på maten de skänker.

Vid försäljning av begagnade varor finns det vid inköpet inte alltid en ingående moms för företaget att dra av. Detta är exempelvis fallet om företaget köper in varor från en privatperson.Enligt reglerna om vinstmarginalbeskattning, VMB, kan företag i dessa fall istället få beräkna momsen enbart på sin marginal, alltså på skillnaden mellan försäljningspris och inköpspris. Detta för att undvika dubbelbeskattning av varan, vilket i förlängningen innebär att försäljningspriset till kund kan sättas lägre men med motsvarande vinstmarginal.

Exempel allmänna regler vs VMB-regler

En klädbutik köper in en tröja från en privatperson för 500 kr. Butiken vill avseende sitt arbete med försäljningen ha en vinst om 200 kr för försäljningen.
Enligt de allmänna reglerna blir det då ett beskattningsunderlag om 700 kr plus moms om 175 kr (700 x 25%), totalt pris för kund blir 875 kr.
Om moms på försäljningen redovisas enligt reglerna om VMB räcker det med att sätta priset på 750 kr för att butiken ska få behålla sin marginal om 200 kr. Tröjan blir alltså 125 kr billigare för konsumenten, vilket även främjar en hållbar cirkulär ekonomi.

VMB vid varuförsäljning är frivilligt och den som använder systemet måste kunna påvisa sin rätt att tillämpa det. De främsta kraven som ställs är att varan köpts in utan avdragsbar ingående moms samt att varan i sig är begagnad.

Vinstmarginal och moms ska beräknas per enskild vara, vilket kallas normal VMB.
Det finns också möjlighet att tillämpa förenklad VMB, vilket innebär att en hel redovisningsperiods försäljning samt inköp ligger till grund för den periodens momsredovisning avseende VMB-försäljning. För att förenklad VMB ska få användas krävs att det inte går att följa varje enskild varas inköps- och försäljningspris, exempelvis vid tillfällen då företag köper in lådvis med kläder och sedan säljer dem till kilopris, och alltså inte tillämpar enskild prissättning per vara. Köper ett företag in enskilda plagg och marknadsför, prissätter och säljer enskilda plagg så är det normal VMB som ska användas. Kraven för att få tillämpa förenklad VMB är höga.

För en second hand-affär som har ett mycket stort antal plagg innebär tillämpningen av normal VMB en väldigt stor administrativ börda eftersom de då behöver följa enskilda plaggs inköps- och försäljningspriser. Om dessa butiker istället skulle tillåtas redovisa enligt reglerna om förenklad VMB skulle de alltså bara behöva följa upp total försäljning respektive totala inköp per redovisningsperiod.

Vår kommentar

Vi välkomnar utredningen och hoppas att den kan leda till förenklingar för företag som vill agera hållbart. Alla parter bör hjälpa till i möjligaste mån för att främja ett hållbart samhälle, och momsregler ska inte göra detta svårare.

När momsregler står i vägen för företag som vill agera hållbart, exempelvis genom att se till så att fullt duglig mat blir uppäten istället för kasserad, bör momsreglerna ändras. I dagsläget försvårar momsreglerna företags möjligheter att bidra till en cirkulär ekonomi vilket inte bör vara syftet med några skatteregler.

När det gäller VMB-reglerna avseende varor så är de helt frivilliga att använda. Det ställs dock höga krav för att kunna styrka att reglerna är tillämpliga och redovisningen av reglerna är därtill svåra. Villkoren anses rimliga utifrån motiveringen att det blir mindre moms att betala in per såld vara jämfört med om de allmänna reglerna tillämpas på försäljningen. Att tillämpa VMB-beskattning innebär dock inget skattebortfall för staten eftersom det för begagnade varor som får säljas med tillämpning av VMB-reglerna i ett tidigare ägarled funnits en ingående moms som inte dragits av. Om VMB-reglerna inte används finns det därmed en risk för att vissa varor beskattas flera gånger.

När en butik säljer begagnade kläder eller andra varor med lägre värde åläggs den en väldigt stor administrativ börda när de ska hålla koll på försäljnings- och inköpspris för varje enskild vara. Denna börda upplevs ofta som orimlig vilket medför att vissa väljer att inte tillämpa aktuella bestämmelser.

Det faktum att företag tillämpar VMB gör att priset på varan hålls nere vilket är positivt för de privatpersoner som handlar där. I det långa loppet ger beskattningen av normal och förenklad VMB samma moms att betala, och det skulle alltså inte medföra något skattebortfall att medge förenklad VMB i större utsträckning än vad dagens regler medger.

Sammanfattningsvis är det positivt ur flera aspekter att regeringen väljer att lyfta den här frågan. Vi ser fram emot resultatet av utredningen och hoppas att regeringen därefter agerar skyndsamt för att få nödvändiga lagändringar på plats.