Varför ska du bry dig om momsen?

Reglerna kring mervärdesskatt på fastighetsområdet räknas ofta som de mest komplicerade på hela skatteområdet. Av den anledningen accepterar många aktörer på marknaden idag schabloniserade metoder och beräkningar för sin avdragsrätt. Men för den som bryr sig om marginalerna är det av stor vikt att beräkna momsen efter de specifika omständigheter som föreligger i varje enskilt projekt. Effekten kan ibland till och med vara större än hela projektets marginal.

Eftersom moms utgör en stor kostnad har dess hantering en betydande påverkan på både resultat och kassaflöde. I ett byggprojekt är det dock mycket för en projektledare att hålla reda på, varför momshanteringen inte alltid har högsta prioritet. Många upplever också att det ofta är svårt, för att inte säga omöjligt, att härleda en kostnad till dess direkta användningsområde. Lägg därtill ett mycket komplext regelverk och vi landar i ett läge där de flesta aktörer idag accepterar schabloniserade metoder för att bestämma sina avdrag. Detta är förstås ett tidseffektivt sätt – men det finns mycket att tjäna på att göra rätt.

Missa inte er rätt till avdrag

Schabloniserade metoder och beräkningar ger inte alltid ett rättvisande och korrekt resultat. För investeringar på fastigheter där det kommer att bedrivas blandad verksamhet är det därför mycket viktigt att se över hur den ingående momsen ska fördelas mellan momspliktig och ej momspliktig verksamhet, liksom beräkning av gemensamma ytor och kostnader. Genom att beräkna fördelningen utifrån de specifika faktorer som är av relevans för varje enskilt projekt kan omotiverade momskostnader undvikas, och i vissa fall till och med vara den åtgärd som ger vinstresultat i projektet.

Specialistkunskap för rätt avdrag i ditt projekt

För att yrka rättmätigt avdrag för moms krävs tillförlitliga bevisunderlag. Med vår kombinerade expertis inom byggnadsteknik respektive mervärdesskatt analyserar vi effektivt dina projekt och tar fram grundliga och tillförlitliga underlag för en korrekt fördelning av ingående moms – något som kan ge en markant påverkan på projektens lönsamhet. Våra klienter erbjuds alltid en helhetslösning anpassad efter deras specifika projekt och behov, från projektstart till slutlig återbetalning av avdragsgill moms.

Vill du veta mer om vad rätt moms kan göra för dina projekt?

Vilken påverkan har moms på olika typer av projekt? Och hur ska egentligen momsen fördelas mellan momspliktig och momsfri verksamhet? Kontakta oss så berättar vi mer om hur ni kan säkerställa korrekta avdrag.

"Skattekostnaden utgör en viktig del av helheten. Vår uppgift är att hjälpa våra kunder att betala rätt skatt och därigenom frigöra resurser till sina investeringar."
CARL WESTLING, PARTNER
Våra tjänster
Kvalificerad skatterådgivning och smarta lösningar för automatiserad skattehantering
Frågor eller funderingar?
Välkommen att kontakta oss
TILL KONTAKTUPPGIFTER
Vi använder cookies för webbplatsens funktion och för analys. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies som beskrivs i vår {integritetspolicy}.
Endast nödvändiga kakor