Motionärer deltar i parkrun

CauseyWestling har sedan starten i Sverige varit stolt sponsor till parkrun, som i år fyller 15 år. Dessa gratis, tidtagna 5 km-löprundor som varje lördagsmorgon arrangeras i parker och andra passande öppna platser har blivit ett världsomspännande fenomen.

Konceptet etablerades av Paul Sinton-Lewis, en sydafrikansk, passionerad amatörlöpare bosatt i London. Det första evenemanget ägde rum i Bushy Park år 2004 och lockade 13 löpare och 5 ideella funktionärer. Idag, 15 år senare, arrangeras över 2000 evenemang varje vecka runt om i världen, och mer än 300 000 människor deltar varje lördagsmorgon. Mer än 6 miljoner människor är registrerade deltagare och organisationen fortsätter att växa exponentiellt.

I Sverige startade det första evenemanget år 2016 i Hagaparken i Stockholm, och det har nu vuxit till 9 evenemang och 10 000 registrerade deltagare över hela landet. CauseyWestling har sponsrat parkrun Sverige sedan starten eftersom vi tycker att det är viktigt att främja initiativ som motverkar problem med fysisk och psykisk ohälsa.

För att uppmärksamma parkruns 15-årsdag ställde vi några frågor till Deri Thomas, som hjälpte till att föra konceptet till Sverige:

Hallå där Deri, varför tror du tror att parkrun blivit en sådan stor succé?
– Det finns många faktorer, men en del av det är enkelheten med parkrun – du kan bara dyka upp några minuter innan start och springa, det är enkelt. Och sedan är det förstås gratis – det hjälper definitivt också! Jag skulle också säga att framgången beror på att det är väldigt socialt – det handlar lika mycket om kaffet på caféet efteråt som det handlar om själva löpturen. Folk uppskattar den vänliga och välkomnande atmosfären, särskilt de som kanske inte har självförtroende nog att delta i lopp eller springa med en klubb.

Vad är din bakgrund, och hur fick du idén att ta parkrun till Sverige?
– Jag flyttade till Sverige 2005 och körde min första parkrun när jag var hemma och besökte min pappa i Cardiff 2008. Den dagen var det 34 personer vid evenemanget, men nuförtiden har de oftast runt 700 deltagare. Jag tänkte direkt på vilket fantastiskt koncept det var, men gjorde egentligen ingenting med det förrän många år senare, 2015. På den tiden arbetade jag på Urban Tribes, som organiserar löpcoacher för företag. Så jag var lite involverad i ”löpningsvärlden” och kände att parkrun verkligen kunde bli något stort i Sverige. Jag lyckades övertyga parkrun HQ om att det var en bra idé och resten är historia!

Hur har det gått för parkrun i Sverige?
– Vi har i dagsläget 9 evenemang i Sverige, och det blir förhoppningsvis fler under 2020. Nästan 10 000 personer är nu registrerade parkrun-deltagare, och jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta växa ju fler människor som hör talas om oss!