HFD fastslår att kostnader som ett bolag har i samband med förvärv av samtliga aktier i ett dotterbolag ska medföra avdragsrätt för ingående moms, när det köpande bolaget har för avsikt att delta i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag.

Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har publicerat en dom i vilken fastslagits att kostnader som ett bolag har i samband med förvärv av samtliga aktier i ett dotterbolag ska medföra avdragsrätt för ingående moms, när det köpande bolaget har för avsikt att delta i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag.

Bakgrund

Ett bolag (Moderbolaget) yrkade avdrag för ingående moms på kostnader i samband med förvärv av ett holdingbolag (Holdingbolaget). Holdingbolaget bedrev ingen annan verksamhet än att passivt äga ett rörelsedrivande dotterbolag (Dotterbolaget). Moderbolaget förhöll sig passivt gentemot Holdingbolaget, men hade för avsikt att aktivt delta i förvaltningen av Dotterbolaget genom att tillhandahålla momspliktiga tjänster till det. Skatteverket avslog Moderbolagets yrkande mot bakgrund av att Moderbolaget inte tillhandahållit momspliktiga tjänster till Holdingbolaget.

HFD:s domskäl

HFD börjar med att konstatera att ett bolags förvaltning av dotterbolag inte i sig utgör en ekonomisk verksamhet. Ett bolag som aktivt deltar i förvaltningen av ett dotterbolag kan dock bedriva ekonomisk verksamhet. Ingående moms på kostnader som ett bolag har i samband med förvärv av aktierna i ett annat bolag kan då vara avdragsgill, förutsatt att avsikten är att aktivt förvalta det förvärvade bolaget genom att tillhandahålla momspliktiga tjänster till det. Kostnader i samband med ett sådant förvärv ska, enligt EU-praxis, anses ha ett direkt och omedelbart samband med den samlade ekonomiska verksamheten, varför kostnaderna ska medföra avdragsrätt (jfr bland annat C98/21 (Finanzamt R, punkt 42 och C42/19 (Sonaecom, punkterna 34, 36 och 41 – 43).

Även om de nämnda EU-domarna endast avser moderbolags förvärv av direktägda dotterbolag, räcker inte det som skäl för att dra slutsatsen att avdragsrätt vid förvärv av dotterbolag inte kan föreligga även i andra situationer. HFD menar att dessa domar ger stöd för en vidare tolkning. Kostnaderna i samband med förvärv av andelar i ett bolag kan utgöra allmänna omkostnader hos det förvärvande bolaget, förutsatt att det finns ett objektivt samband mellan ingående och utgående momspliktiga transaktioner. Syftet med den aktuella transaktionen måste beaktas, eftersom detta anses utgöra ett kriterium för bestämningen av det objektiva innehållet (Finanzamt R punkt 49 och däri angivna rättsfall, jfr även HFD 2017 ref. 20).

Avsikten med Moderbolagets förvärv var att tillhandahålla momspliktiga tjänster till det rörelsedrivande Dotterbolaget. HFD anser därför att det har funnits ett objektivt samband mellan förvärvet av Holdingbolaget och de tjänster som Moderbolaget tillhandahåller Dotterbolaget. Moderbolaget har därför avdragsrätt för ingående moms på kostnaderna som uppstått vid förvärvet av Dotterbolaget.

Vår kommentar

Skatteverkets tidigare tolkning av EU-domarna har inneburit att avdragsrätt för förvärvskostnader endast föreligger om moderbolaget tillhandahåller, eller har för avsikt att tillhandahålla, momspliktiga tjänster direkt till det förvärvade bolaget. Det är en snäv tolkning som inte kan anses ha utgångspunkt i transaktionernas objektiva innehåll.

HFD:s förtydligande är därför mycket välkommet och innebär en möjlighet för bolag som förvärvat andelar i passiva holdingbolag, men där momspliktig verksamhet bedrivs gentemot holdingbolagets eventuella dotterbolag, att ompröva tidigare redovisad moms. Enligt vår mening öppnar HFD även upp för att avdrag för ingående moms avseende transaktionskostnader i samband med förvärv av bolag även i andra fall kan föreligga.

Har ni några frågor kring förvärv av andelar och hur momsen ska hanteras i samband med detta är ni välkomna att höra av er.