Nya regler om ränteavdrag föreslås träda ikraft 1 januari 2026

Idag, den 31 maj 2024, publicerades slutbetänkandet av 2021 års utredning om vissa internationella företagsskattefrågor – Förbättrade ränteavdragsregler för företag. En rad nya bestämmelser föreslås, vilka bland annat innebär förändringar i beräkningen av avdrag för negativt räntenetto.

Under den närmsta tiden kommer vi analysera utredningen och hur förslagen påverkar skatteberäkningarna. Vi kommer arbeta med att anpassa vårt verktyg TOM för att ta de olika scenarierna i beaktande och diskuterar gärna med er hur ni bäst rustar er skattestrategi för att möta regelförändringarna.

De nya reglerna föreslås träda ikraft 1 januari 2026.

Sammanfattningsvis föreslås följande avseende utjämning av räntenetto över tid och inom koncern:

  • En beräkningsenhet, som består av företag med koncernbidragsrätt, ska göra en gemensam beräkning av räntenetto och avdragsunderlag. Bedömningen av företagens rätt till avdrag för negativt ackumulerat räntenetto ska göras på gruppnivå. Företagen bildar en beräkningsenhet men kommer fortsatt att beskattas var för sig.
  • Avdragsunderlaget ska beräknas utan hänsyn till avdrag för tidigare års underskott samt lämnade och mottagna koncernbidrag.
  • Tidsgränsen för att dra av ett kvarstående negativt räntenetto ska tas bort.
  • Beloppsgränsen för avdrag enligt förenklingsregeln höjs till 25 mkr.

Sammanfattningsvis föreslås följande avseende räntedefinitionen, valutasäkring och infrastrukturavdrag samt de riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna:

  • En ny bestämmelse som reglerar vad som ska behandlas som ränta för företag som förvärvar portföljer av förfallna eller på annat sätt kreditförsämrade fordringar.
  • Ett samlat grepp bör tas vad gäller frågor om beskattning och valutasäkring.
  • En ny bestämmelse som tydliggör att derivatinstrument och säkrade poster som ingår i ett skattemässigt lager av finansiella instrument som tas upp till samlat anskaffningsvärde och i vissa fall värderas till balansdagens kurs inte ska hindra att lagret tas upp till samlat anskaffningsvärde.
  • Något infrastrukturavdrag förespråkas inte men ett förslag har ändå tagits fram, i enlighet med direktiven.
  • Vissa justeringar avseende de riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna föreslås, bl.a. anpassas de efter avgörandet C-484/19, Lexel.