Efter nästan två års förhandlingar har EU:s finansministrar nått en överenskommelse om kommissionens förslag till direktiv om VAT in the Digital Age (ViDA).

Efter nästan två års förhandlingar har EU:s finansministrar nått en överenskommelse om kommissionens förslag till direktiv om VAT in the Digital Age (ViDA). ViDA syftar till att harmonisera momsregler och effektivisera momshantering inom EU. Målet med regelpaketet är att minska den administrativa bördan för företag som verkar gränsöverskridande och samtidigt motverka att moms går medlemsstaterna förlorad genom bedrägerier.

Genom ViDA införs ett digitalt rapporteringssystem för gränsöverskridande transaktioner mellan företag, något som ska ge medlemsländer kontinuerligt uppdaterad information som ett steg i att förhindra momsbedrägerier. För att en köpare ska kunna dra av ingående moms ska motsvarande försäljning vara rapporterad av säljaren inom tio dagar från transaktionen. Detta till skillnad från det nuvarande systemet där rapporteringen mellan EU-länder kan ske nästan tre månader efter att transaktionen ägt rum.

Genom ViDA ska förutsättningarna för efterlevnad av regelverken förenklas i syfte att minska den administrativa bördan och kostnaden för företag med gränsöverskridande transaktioner inom EU. Rapporteringen av e-fakturor i realtid ska också möjliggöra snabbare och smidigare processer och möjliggöra för EU:s skattemyndigheter att följa finansiella flöden.

Vad innebär ViDA för företagen?

Direktivet innebär huvudsakligen följande förändringar:

  • Krav på e-faktura vid försäljning av varor och tjänster till företag i andra EU-länder samt digital rapportering i realtid.
  • OSS (One Stop Shop) utvidgas till att omfatta fler sorters transaktioner. Via OSS-systemet kan företag sälja varor och tjänster till privatpersoner i andra EU-länder utan att behöva registrera sig för moms i varje enskilt EU-land. ViDA innehåller också förenklingsregler för företag som för över egna varor mellan olika länder.
  • Aktörer som via plattformar tillhandahåller korttidsuthyrning och transportservice blir skyldiga att ta ut moms på tillhandahållandena och även redovisa den till skattemyndigheten, även i de fall där plattformsföretaget inte är den som faktiskt tillhandahåller tjänsten.

När börjar ViDA gälla och vilka åtgärder måste företag ta?

För att direktivet ska börja gälla krävs nu att Europaparlamentet ska konsulteras angående den senaste versionen av ViDA innan rådet kan fatta ett formellt beslut. Direktivets regler kommer, när det officiellt röstats igenom av Europeiska Unionens råd, att börja implementeras successivt av medlemsstaterna från och med den 1 januari 2027.

Vår kommentar

Momshantering är ofta komplicerat och tidskrävande, i synnerhet för företag med gränsöverskridande transaktioner. Det är många delar att överse för att säkerställa korrekt hantering vid såväl försäljning till andra företag och privatpersoner i andra länder som vid förvärv från andra länder.

Alla förenklingar på det här området som gör att företagen kan lägga mindre tid på administration och mer tid på sin kärnverksamhet är givetvis välkomna. Ett system anpassat till den växande digitala ekonomin och som motverkar momsbedrägerier är också positivt för alla seriösa aktörer inom EU.

Kontakta oss gärna om du har frågor om vad ViDA kan innebära för momshanteringen i er verksamhet och vad ni kan behöva tänka på när dessa regler träder i kraft.